![](/media/lib/154/n-brooding-frog-e4eb93f28ab9e27eda46eba333879181.jpg)
Odrodzi się jak Feniks, tyle że z zamrażarki?
19 marca 2013, 07:15Rheobatrachus to wymarły od lat 80. XX w. rodzaj płazów bezogonowych. Krótko po odkryciu wyginęły oba tworzące go gatunki: południowy (żołądkoród południowoqueenslandzki; Rheobatrachus silus) i północny (R. vitellinus). Zwierzęta te połykały własne zapłodnione jaja, a ich żołądek zamieniał się w inkubator czy jak kto woli - macicę
![](/media/lib/91/i-witamina-e-737cc14a382a86b5e805807b31fc22aa.jpg)
Suplementy diety w nadmiarze szkodzą
21 kwietnia 2015, 06:02Uczestnicy dorocznego spotkania Amerykańskiego Stowarzyszenia Badań nad Rakiem (AACR) usłyszeli, że nadużywanie suplementów diety zwiększa ryzyko zachorowań na nowotwory. Takie wnioski płyną z wieloletnich badań prowadzonych przez Tima Byersa z Centrum Nowotworów University of Colorado (UC)
![](/media/lib/256/n-zbieranie-paczkow-do-badan-3f6d65b55ec6551dd5bfec6ec18a28eb.jpg)
Drzewa rozpoznają sarny po ślinie
13 września 2016, 10:17Drzewa poznają po ślinie, że ich pędy czy pączki zostały celowo uszkodzone przez żerujące sarny, a nie przez przypadkowe zaburzenia mechaniczne, np. burzę. Zaczynają wtedy wytwarzać więcej kwasu salicylowego, a pod jego wpływem - odbierających apetyt tanin.
![](/media/lib/329/n-kolekcja-glow-c187af438740b4a51b73095e9ec8d1a3.jpg)
Mrówki-łowcy głów
19 listopada 2018, 11:46Gniazda mrówek Formica archboldi z Florydy są wypełnione głowami innych gatunków mrówek.
![](/media/lib/514/n-wysilekum-6ab2bd0c48881823241c32eca1d7c315.jpg)
Co powoduje, że po wysiłku umysłowym czujemy się wyczerpani?
12 sierpnia 2022, 09:13Długotrwały intensywny wysiłek umysłowy prowadzi do uczucia wyczerpania. A gdy jesteśmy wyczerpani pojawia się tendencja do pójścia na łatwiznę i przestawienia się na mniej wymagające działania. Niektóre teorie mówią, że wyczerpanie jest iluzją podsuwaną przez mózg, byśmy przerwali to, co robimy i skupili się na działaniach przynoszących szybsze efekty. Okazuje się jednak, że wyczerpanie jest rzeczywiste, a wiąże się z potencjalnie szkodliwą akumulacją w mózgu ważnego neuroprzekaźnika.
![Włos ludzki w 10-krotnym powiększeniu](/media/lib/8/1179138748_907381-d08e03f93e4bc154b7682e6755556d69.jpeg)
Kosmyk włosów o ryzyku zachorowania na czerniaka
14 maja 2007, 10:28Włoscy naukowcy udowodnili, że mierząc zawartość melaniny w próbce włosów danej osoby, można ocenić ryzyko, że zachoruje ona na czerniaka (American Journal of Epidemiology).
![](/media/lib/28/tabletki-eec1ae25114c06ecca93e9f9a9db3ee9.jpg)
Niebezpieczne związki (chemiczne)
28 stycznia 2009, 22:25Toksyczne działanie jednego z leków przeciwzapalnych można z łatwością zniwelować dzięki... drugiemu lekowi przeciwzapalnemu.
![](/media/lib/63/ostryz-dlugi-eebb9bca679605e50bed40e5e6a6d0f5.jpg)
Kurkumina rozbraja oporne nowotwory
29 kwietnia 2010, 10:14Wstępne leczenie kurkuminą, żółtym barwnikiem występującym w kłączach kurkumy, czyli ostryżu indyjskiego, sprawia, że komórki nowotworów jajnika stają się podatniejsze na chemio- i radioterapię. Naukowcy wykazali, że dostarczanie jej za pomocą bardzo małych nanocząstek (o wymiarach poniżej 100 nanometrów) jeszcze bardziej wzmacnia efekt uwrażliwienia.
![](/media/lib/35/danie-b4bfdc0ce846cf995e7d4b1b8f43d003.jpg)
Niskowęglowodanowa dieta wysokobiałkowa grozi rakiem?
17 marca 2011, 12:57Wybierana przez wiele odchudzających się osób dieta z dużą zawartością białka i niską węglowodanów prowadzi do zmian w jelicie grubym, które mogą zwiększać ryzyko raka jelita grubego (American Journal of Clinical Nutrition).
![](/media/lib/92/n-danie-rybne-743d91c25d3671460405f1109ccbcf77.jpg)
Kwasy tłuszczowe z ryb zmnieszają ryzyko cukrzycy typu 2.
15 stycznia 2014, 10:49Wysokie stężenie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 w surowicy zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Do ryb bogatych w nie należą łosoś, pstrąg tęczowy, sielawa, śledź, leszcz, sardynka, makrela i sardela.